AKTÜEL ARKEOLOJİ 45.SAYI MAĞARALARA YOLCULUK
Bir zamanlar evimizdi... Aktüel Arkeoloji Dergisi yüz binlerce yıl öncesine ait kalıntılar üzerinden insanlığın en uzak geçmişine ışık tutuyor. "Türkiye Mağara Kazıları" ile en uzak geçmişinizi öğrenin.
MAĞARALAR
Modern yapılarda 250-300 yıldır yaşamaya başlayan insanların, 100 binlerce yıl mağarada yaşadıkları düşünülürse, geçmişimiz hem uzak hem de uzundu. Bilinen kalıntılara göre yaklaşık 1 milyon yıl önce Anadolu’ya gelmeye başlayan insanların, korunmak ve yaşamak için seçtikleri ilk barınaklar mağaralardı. Büyük bir çoğunluğu tahrip olsa da ya da zamanla yok olsa da mağaralar insanlığın 100 binlerce yıl öncesine ait ilk kültür ve yaşam izlerine ev sahipliği yapıyordu.
Buzul çağının zor yaşam koşullarında hayatta kalabilmek için doğadaki diğer canlılar ile birlikte ve çoğunlukla mücadele ile atlatılan uzun bir geçmişe sahip mağaralar. İlk taş aletler, duvarlara kazınan ya da boyanan resimler, hem insanlar hem de hayvanlar tarafından bırakılan kemik parçaları, 100 binlerce yıl öncesine ait bir geçmişin izlerini sunuyor bize.
Türkiye’de mağara kazıları her ne kadar çok popüler değilse ya da bilinmiyor olsa da bilimsel bilgi ve insanlığın kültür üretimi konusundaki ilk bilgilerini keşfetmemiz açısından büyük öneme sahip. Karain, Suluin, Öküzini, Yarımburgaz gibi mağaralar 600-700 bin yıl öncesine ait kalıntılar ile uzak geçmişimizin ne kadar zor olduğunu gösteriyor.
Aktüel Arkeoloji Dergisi, hem insanlığın hem de Anadolu’nun bu uzak geçmişine küçük bir ayna tutuyor. Karain ve Suluin gibi iki önemli arkeolojik verinin açığa çıktığı mağaralarda yürütülen kazılar ile Türkiye’nin mağaralarına ve en uzak geçmişine ışık tutuyor.
Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin 45. sayısı olan MAĞARALAR, Türkiye’den ve dünyadan birçok arkeoloji haberi, Yenikapı Batığı ile ilgili oldukça ilgi çekici bir röportaj ve yeni araştırma sonuçları ile yayınlandı.